kenapa beras perlu direndam?
INTRO :
Jika dilihat dari segi luaran, beras perang sama saja dengan beras biasa, tetapi apa yang membezakannya adalah beras perang tidak dibuang selaput kulit yang meliputi beras itu.
Oleh sebab itu, kebanyakan kita lebih menyukai beras biasa kerana ia lembut dan cepat dimasak, berbanding beras perang yang mempu-nyai tekstur agak kasarIa dinamakan beras perang kerana beras terbabit belum ditapis dan diproses seperti beras putih yang sudah diproses dan dibuang kulitnya.
Bahagian yang dibuang itulah terkandung pelbagai nutrisi yang sememangnya diperlukan badan. Ini termasuk serat, protein, magnesium, manganese dan zink iaitu antara nutrisi yang terbuang semasa proses penapisan. Beras perang membuat anda berasa lebih cepat kenyang dan membantu untuk mengambil makanan dengan jumlah yang kecil. Ini dapat membantu proses berdiet kerana kandungan serat yang terkandung di dalamnya membuatkan proses penghadaman menjadi lebih mudah.
Bagi penghidap kencing manis, beras perang sememangnya menu terbaik bagi menggantikan beras putih yang sentiasa menjadi sajian anda. Ini kerana beras perang dapat membantu menstabilkan kandungan gula dalam darah. Ia membebaskan gula secara perlahan berbanding beras putih. Beras perang menjadi pilihan yang tepat sebagai menu yang boleh membantu pesakit kencing manis.
Walaupun beras perang kurang digemari ramai kerana rasanya yang kurang enak berbanding beras biasa, khasiatnya amat bernilai berbanding beras putih. Kandungan serat yang tinggi membantu mencegah penyakit kanser usus. Serat ini menjaga bahan yang tidak diperlukan dan toksin daripada melekat pada usus. Untuk kesihatan, cuba amalkan mencampurkan beras biasa dan segenggam beras perang setiap hari dan nikmati kebaikannya. Beras perang baik dimakan oleh bayi yang baru diperkenalkan dengan bubur nasi dan individu yang ingin mengamalkan diet kalori rendah. Walaupun beras perang sering diabaikan oleh kebanyakan pengguna kerana dikatakan kurang enak atau baunya yang kurang segar, tiada siapa dapat menafikan manfaat dan kebaikannya.
Sains Asas Yang Mengurai Sebab Merendam Bijiran Terlebih Dahulu :
# Bijirin adalah biji benih. (begitu juga kekacang, kacang dan benih juga.) Secara semulajadi penciptaan benih bertujuan untuk melalui sistem pencernaan dan tidak dicernakan supaya mereka boleh ditanam atau bercambah di tempat lain (secara alami ini fisiologi benih itu sendiri. Contohnya, biji kopi, apabila dimakan oleh musang, tidak tercerna bukan?).
# Untuk membolehkan benih selamat tidak dicernakan dalam system penghadaman, terdapat beberapa antinutrients yang terbina didalamnya untuk menjadikan mereka sukar untuk dihadam.
Biji juga perlu dipertahankan sehingga masa yang sesuai untuk percambahan, jadi mereka akan mempunyai sebatian tertentu yang menghentikan aktiviti enzim aktif percambahan.
# Sebatian-sebatian ini juga bertindak untuk menghalang aktiviti enzim aktif dalam sistem pencernaan anda
Bermula proses percambahan membuat benih lebih mudah dicernakan dan membantu sistem anda mendapatkan semua nutrien dalam makanan."perendaman" bijirin adalah salah satu cara untuk meniru proses percambahan.
Enzim perencat dalam bijirin penuh :
Pencernaan normal bergantung kepada enzim yang bekerja untuk memecahkan makanan, bermula dengan air liur anda dan berjalan khusus melalui seluruh sistem pencernaan anda. Enzim perencat ini, yang ditemui di dalam bijirin penuh, mengganggu penghadaman biasa oleh dan menghalang proses pencernaan semulajadi. Mereka menghentikan enzim pencernaan manusia daripada melakukan kerja mereka dengan betul dan menindas pancreas kita.
Apakah Asid Phytic?
Phytates mengikat asid phytic bersama-sama dengan fosforus dan dijumpai di bahagian “bran” bijirin penuh. Peranannya adalah supaya benih bijirin penuh tidak melalui mencambahan pramatang. Benih biasanya terpelihara sehingga keadaan yang sesuai tersedia untuk pertumbuhan. Saya pasti anda biasa melakukan experiment percambahan kacang hijau di sekolah dahulu bukan? Menarik bahawa benih kacang hijau mungkin telah lama tersimpan, tetapi apabila di letak di atas kapas lembab dalam keadaan yang sesuai, ia akan bercambah.
Apabila kita makan makanan mengandungi phytates, sebenarnya mineral yang kita fikir kita dapat daripada makanan itu tidak akan berlaku kerana ia tidak bio-tersedia. Kita tidak dapat menggunakan mereka dan mereka lolos terus keluar daripada sistem pencernaan kita. Dengan makan terlalu banyak asid phytic boleh menyebabkan kekurangan mineral dan mengalami kepadatan tulang yang lemah. Adalah ironis yang mengerikan apabila memuji sikap kita yang makan lebih bijirin penuh daripada tepung putih berproses tinggi, kami mendedahkan diri kepada satu lagi masalah yang amat besar. Malah saya perhatikan, di laman web ramai yang bercerita tentang keburukan phytates di dalam soya tetapi saya amat jarang-jarang bertemu solusi pada masalah tersebut. Kita disuruh dielakkan sedangkan ada solusi yang sangat tepat dan berguna dan MAMPU membuatkan kita mendapat kebaikan yang sepatutnya.
Contohnya artikel yang sangat bagus ini, saya boleh berikan kesinambangunnya, iaitu selamat untuk makan kacang soya apabila ia telah di fermantasi. Makanan ini memang sangat sinonim dengan masyarakat kita iaitu TEMPE.
Oleh itu mari kita lihat bagaimana kita mampu mengatasi Asid Phytic dalam makanan-makanan lain.
Phytase adalah nama enzim yang akan membantu anda untuk memecahkan phytic asid dan membebaskan mineral dalam keseluruhan bijirin dan kekacang. Phytase memerlukan syarat-syarat mudah untuk ia "diaktifkan":
1. Kelembapan
2. Persekitaran yang sedikit berasid
3. Kehangatan
4. Masa
Merendam bijirin seluruh anda ...
1. di dalam air (pada suhu bilik, ~ 100-110 darjah atau sebagainya)
2. dengan satu medium yang berasid ditambah
3. pada suhu bilik atau di atas
4. selama 12-24 jam
Syarat-syarat di atas memenuhi semua keperluan ini. Bijiran yang direndam dengan betul akan menjadi lebih mudah dihadam dan membolehkan badan anda menyerap lebih banyak mineral dan nutrien daripada keseluruhan bijirin penuh dan sumber makanan yang lain seperti kacang dan kekacang.
Pada masa yang sama, proses ini mula melakukan pra-mencerna biji-bijian, termasuk penguraian kanji kompleks dan tanin yang boleh merengsakan perut anda, serta awal-awal lagi memecahkan protein seperti gluten. Bagi sesetengah orang, ini mengurangkan sensitiviti terhadap gluten.
Meniru keadaan percambahan yang baik juga boleh meneutralkan kedua-dua asid phytic dan enzim perencat. Benih hanya perlu kelembapan, kehangatan dan masa untuk bercambah, jadi mungkin ada yang meninggalkan medium sederhana berasid yang mengaktifkan phytase apabila merendam bijirin penuh yang masih boleh bercambah. Beberapa jumlah asid phytic yang dihilangkan dan perencat enzim ditangani apabila biji benih atau kekacang bercambah.
Ini adalah pengenalan kepada siri-siri posting berkenaan kaedah merendam yang di cadangkan supaya para ibubapa dapat menyediakan makanan bayi dan makanan keluarga yang berkhasiat.
Jika dilihat dari segi luaran, beras perang sama saja dengan beras biasa, tetapi apa yang membezakannya adalah beras perang tidak dibuang selaput kulit yang meliputi beras itu.
Oleh sebab itu, kebanyakan kita lebih menyukai beras biasa kerana ia lembut dan cepat dimasak, berbanding beras perang yang mempu-nyai tekstur agak kasarIa dinamakan beras perang kerana beras terbabit belum ditapis dan diproses seperti beras putih yang sudah diproses dan dibuang kulitnya.
Bahagian yang dibuang itulah terkandung pelbagai nutrisi yang sememangnya diperlukan badan. Ini termasuk serat, protein, magnesium, manganese dan zink iaitu antara nutrisi yang terbuang semasa proses penapisan. Beras perang membuat anda berasa lebih cepat kenyang dan membantu untuk mengambil makanan dengan jumlah yang kecil. Ini dapat membantu proses berdiet kerana kandungan serat yang terkandung di dalamnya membuatkan proses penghadaman menjadi lebih mudah.
Bagi penghidap kencing manis, beras perang sememangnya menu terbaik bagi menggantikan beras putih yang sentiasa menjadi sajian anda. Ini kerana beras perang dapat membantu menstabilkan kandungan gula dalam darah. Ia membebaskan gula secara perlahan berbanding beras putih. Beras perang menjadi pilihan yang tepat sebagai menu yang boleh membantu pesakit kencing manis.
Walaupun beras perang kurang digemari ramai kerana rasanya yang kurang enak berbanding beras biasa, khasiatnya amat bernilai berbanding beras putih. Kandungan serat yang tinggi membantu mencegah penyakit kanser usus. Serat ini menjaga bahan yang tidak diperlukan dan toksin daripada melekat pada usus. Untuk kesihatan, cuba amalkan mencampurkan beras biasa dan segenggam beras perang setiap hari dan nikmati kebaikannya. Beras perang baik dimakan oleh bayi yang baru diperkenalkan dengan bubur nasi dan individu yang ingin mengamalkan diet kalori rendah. Walaupun beras perang sering diabaikan oleh kebanyakan pengguna kerana dikatakan kurang enak atau baunya yang kurang segar, tiada siapa dapat menafikan manfaat dan kebaikannya.
Sains Asas Yang Mengurai Sebab Merendam Bijiran Terlebih Dahulu :
# Bijirin adalah biji benih. (begitu juga kekacang, kacang dan benih juga.) Secara semulajadi penciptaan benih bertujuan untuk melalui sistem pencernaan dan tidak dicernakan supaya mereka boleh ditanam atau bercambah di tempat lain (secara alami ini fisiologi benih itu sendiri. Contohnya, biji kopi, apabila dimakan oleh musang, tidak tercerna bukan?).
# Untuk membolehkan benih selamat tidak dicernakan dalam system penghadaman, terdapat beberapa antinutrients yang terbina didalamnya untuk menjadikan mereka sukar untuk dihadam.
Biji juga perlu dipertahankan sehingga masa yang sesuai untuk percambahan, jadi mereka akan mempunyai sebatian tertentu yang menghentikan aktiviti enzim aktif percambahan.
# Sebatian-sebatian ini juga bertindak untuk menghalang aktiviti enzim aktif dalam sistem pencernaan anda
Bermula proses percambahan membuat benih lebih mudah dicernakan dan membantu sistem anda mendapatkan semua nutrien dalam makanan."perendaman" bijirin adalah salah satu cara untuk meniru proses percambahan.
Enzim perencat dalam bijirin penuh :
Pencernaan normal bergantung kepada enzim yang bekerja untuk memecahkan makanan, bermula dengan air liur anda dan berjalan khusus melalui seluruh sistem pencernaan anda. Enzim perencat ini, yang ditemui di dalam bijirin penuh, mengganggu penghadaman biasa oleh dan menghalang proses pencernaan semulajadi. Mereka menghentikan enzim pencernaan manusia daripada melakukan kerja mereka dengan betul dan menindas pancreas kita.
Apakah Asid Phytic?
Phytates mengikat asid phytic bersama-sama dengan fosforus dan dijumpai di bahagian “bran” bijirin penuh. Peranannya adalah supaya benih bijirin penuh tidak melalui mencambahan pramatang. Benih biasanya terpelihara sehingga keadaan yang sesuai tersedia untuk pertumbuhan. Saya pasti anda biasa melakukan experiment percambahan kacang hijau di sekolah dahulu bukan? Menarik bahawa benih kacang hijau mungkin telah lama tersimpan, tetapi apabila di letak di atas kapas lembab dalam keadaan yang sesuai, ia akan bercambah.
Apabila kita makan makanan mengandungi phytates, sebenarnya mineral yang kita fikir kita dapat daripada makanan itu tidak akan berlaku kerana ia tidak bio-tersedia. Kita tidak dapat menggunakan mereka dan mereka lolos terus keluar daripada sistem pencernaan kita. Dengan makan terlalu banyak asid phytic boleh menyebabkan kekurangan mineral dan mengalami kepadatan tulang yang lemah. Adalah ironis yang mengerikan apabila memuji sikap kita yang makan lebih bijirin penuh daripada tepung putih berproses tinggi, kami mendedahkan diri kepada satu lagi masalah yang amat besar. Malah saya perhatikan, di laman web ramai yang bercerita tentang keburukan phytates di dalam soya tetapi saya amat jarang-jarang bertemu solusi pada masalah tersebut. Kita disuruh dielakkan sedangkan ada solusi yang sangat tepat dan berguna dan MAMPU membuatkan kita mendapat kebaikan yang sepatutnya.
Contohnya artikel yang sangat bagus ini, saya boleh berikan kesinambangunnya, iaitu selamat untuk makan kacang soya apabila ia telah di fermantasi. Makanan ini memang sangat sinonim dengan masyarakat kita iaitu TEMPE.
Oleh itu mari kita lihat bagaimana kita mampu mengatasi Asid Phytic dalam makanan-makanan lain.
Phytase adalah nama enzim yang akan membantu anda untuk memecahkan phytic asid dan membebaskan mineral dalam keseluruhan bijirin dan kekacang. Phytase memerlukan syarat-syarat mudah untuk ia "diaktifkan":
1. Kelembapan
2. Persekitaran yang sedikit berasid
3. Kehangatan
4. Masa
Merendam bijirin seluruh anda ...
1. di dalam air (pada suhu bilik, ~ 100-110 darjah atau sebagainya)
2. dengan satu medium yang berasid ditambah
3. pada suhu bilik atau di atas
4. selama 12-24 jam
Syarat-syarat di atas memenuhi semua keperluan ini. Bijiran yang direndam dengan betul akan menjadi lebih mudah dihadam dan membolehkan badan anda menyerap lebih banyak mineral dan nutrien daripada keseluruhan bijirin penuh dan sumber makanan yang lain seperti kacang dan kekacang.
Pada masa yang sama, proses ini mula melakukan pra-mencerna biji-bijian, termasuk penguraian kanji kompleks dan tanin yang boleh merengsakan perut anda, serta awal-awal lagi memecahkan protein seperti gluten. Bagi sesetengah orang, ini mengurangkan sensitiviti terhadap gluten.
Meniru keadaan percambahan yang baik juga boleh meneutralkan kedua-dua asid phytic dan enzim perencat. Benih hanya perlu kelembapan, kehangatan dan masa untuk bercambah, jadi mungkin ada yang meninggalkan medium sederhana berasid yang mengaktifkan phytase apabila merendam bijirin penuh yang masih boleh bercambah. Beberapa jumlah asid phytic yang dihilangkan dan perencat enzim ditangani apabila biji benih atau kekacang bercambah.
Ini adalah pengenalan kepada siri-siri posting berkenaan kaedah merendam yang di cadangkan supaya para ibubapa dapat menyediakan makanan bayi dan makanan keluarga yang berkhasiat.
๐Assalamualaikum slm sejahtera warga group๐ข
ReplyDelete๐ Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye๐ข๐
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kencing manis dan jugak kisah hidup pesakit kanser stage 1-stage 4 yang pulih dengan hanya produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit....
Boleh Call atau Wasap terus pengasas die..nanti blh cerita direct kt dia kita sakit apa dn lain2.. direct terus senang kn .ni nmbor dia.๐๐ผ *En Mohd Zuhairi- 0174687570*
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau..kanser yg sudah merebak ke organ2 lain pon boleh diubati insya Allah.☺๐๐ป
3)Pengamal perubatan herba ni dh banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser..ade ramai yg dh pulih....
5)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.
6) Bagi yang ada sakit *KENCING MANIS* pon boleh mendapatkan ubatan *paling mujarab* , termasuk *kencing* *manis* *kronik* seperti *kaki* *berlubang* dan *bernanah* *sehingga* *tidak* *perlu* *dipotong* .
Sy share melalui pengalaman sy sdri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sdri pon guna produk die (jus herba) dh 3thn.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar knser yg tepat .๐ช๐ผ
Nanti dh beli produk die blh join group wasap..boleh la kenal2 pesakit die yg dh sembuh mcm yg sy knl antaranya
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪ Pn. Hayati abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4..
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan setahun saja untuk hidup.setia dengan jus herba ini.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
*Skg sudah sembuh dr kanser.*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 *sekarang dh sembuh*
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪Nani Faiza - kanser Usus Tahap 4 dan ketulan kanser 10cm telah merebak ke hati, bersabar dan setia merawat dengan jus herba ini tanpa mudah putus asa..sekarang sudah hampir sembuh sepenuh nye. *sel kanser sudah tiada.*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪Pn. Rugayah Jilani -
Pesakit kanser payudara tahap 3B ketulan 10×10cm- *sudah sembuh !*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪Pn. Noridah Md Dom - Pesakit kanser ovari tahap 3 merebak ke tyroid dan lymph- *sudah dapat kesan positif ,kesihatan beransur pulih.*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dan ramai lg lah yg dh sembuh dr kanser leukimia dll yg guna produk jutawan herbs nih....ini kenyataan..bkn rekaan.nti blh cntct en zuhairi dn pm sdri testimoni2 td tu yer..๐
9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay๐๐ป
*En. Mohd Zuhairi - 017468 7570 ..*
๐๐ปIn sya Allah nanti boleh join group wasap dan boleh pinjam semangat pejuang2 kanser yg lain
๐Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..๐คฒ๐ผ
*NOTE* :
Call order wasap@call- En mohd zuhairi- *0174687570*
๐kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
Tp nanti dia akn blas jugak yer..
#sharepadayangmemerlukan
#sharing is caring