Skip to main content

resepi makanan bayi 6 bulan



hai ibu ibu semua,mesti excited kan nak bagi anak makan?
ini mamafik listkan roughly puri yang sesuai untuk bayi bayi yang berumur 6 bulan.tak banyak lagi yang boleh disuap ke bayi,cuma puri sayuran dan buah buahan saje..

ini mamafik bagi contoh puri puri sayur dan bua yga sangaaaaaat simple untuk dimasak di rumah,tak perlu pon beli net*um dalam kotak di supermarket tu ..



puri sayur sayuran yang sesuai untuk bayi berumur 6 bulan.
puri kacang hijau

pri butternut squash

 puri labu 

puri keledek 




ini pula contoh puri buah buahan yang sesuai untuk bayi berumur 6 bulan :
puri epal merah

puri avacado

puri pisang

puri peach

puri pear


cara-cara masak puri bayi :
semua jenis sayuran perlu dibasuh,dikukus dan di kisar halus,begitu juga dengan buah,kecuali untuk buah pisang,ibu boleh bakar atau terus blend dan tapis puri pisang tu,and boleh terus suap baby..
nyummm nyumm nyummmm..sedapnya!


*mudahkan?sunguh air tangan ibu tu adalah air tangan yang terbaik.
you kid deserve it,gitchew!!


bagi yang tak sempat sediakan,kawan mamafik ni ada buat biz,home base okeh,makananya homemade product la,boleh cuba jenguk nutrikiub .or boleh terus mesej or whatsaap direct ke pemilik perniagaan ni puan zue :0148128477

Comments

Popular posts from this blog

Kenapa bijirin perlu direndam/kenapa beras perang perlu direndam ?

kenapa beras perlu direndam? INTRO : Jika dilihat dari segi luaran, beras perang sama saja dengan beras biasa, tetapi apa yang membezakannya adalah beras perang tidak dibuang selaput kulit yang meliputi beras itu.  Oleh sebab itu, kebanyakan kita lebih menyukai beras biasa kerana ia lembut dan cepat dimasak, berbanding beras perang yang mempu-nyai tekstur agak kasarIa dinamakan beras perang kerana beras terbabit belum ditapis dan diproses seperti beras putih yang sudah diproses dan dibuang kulitnya.  Bahagian yang dibuang itulah terkandung pelbagai nutrisi yang sememangnya diperlukan badan. Ini termasuk serat, protein, magnesium, manganese dan zink iaitu antara nutrisi yang terbuang semasa proses penapisan. Beras perang membuat anda berasa lebih cepat kenyang dan membantu untuk mengambil makanan dengan jumlah yang kecil. Ini dapat membantu proses berdiet kerana kandungan serat yang terkandung di dalamnya membuatkan proses penghadaman menjadi lebih mudah. Bagi penghi...

resepi pasta tanpa telur dan gluten / gluten free pasta

Ingredients 1 1/2 cup brown rice flour (mamafik white rice cereal) 3/4 cup tapioca starch 1 teaspoon xanthan gum 1 teaspoon salt 1/2 teaspoon salt 1/2 cup warm water(i used more than this) 2 tablespoons olive oil To Make the Pasta 1.Using an electric mixer with paddle attachment, stir the dry ingredients together using the lowest setting. Stir until well combined. Then add the warm water and 2 tablespoons of the olive oil. 2.Increase speed to medium and mix for 2 minutes. Dough should have come together almost completely at this point. If not, with mixer running, add remaining olive oil gradually; all of it may not be needed. If dough is still too dry, add another tablespoon of warm water. 3.Remove dough from bowl and form into a 1/2-inch thick disk and wrap very tightly in plastic wrap. Chill for 30 minutes before proceeding. 4.To form noodles: Sprinkle work surface lightly with gluten free flour. Dust the disc of dough with this flour and roll with a rolling pin until it...