Skip to main content

resepi pasta tanpa telur dan gluten / gluten free pasta

Ingredients

1 1/2 cup brown rice flour (mamafik white rice cereal)
3/4 cup tapioca starch
1 teaspoon xanthan gum
1 teaspoon salt
1/2 teaspoon salt
1/2 cup warm water(i used more than this)
2 tablespoons olive oil

To Make the Pasta

1.Using an electric mixer with paddle attachment, stir the dry ingredients together using the lowest setting. Stir until well combined. Then add the warm water and 2 tablespoons of the olive oil.

2.Increase speed to medium and mix for 2 minutes. Dough should have come together almost completely at this point. If not, with mixer running, add remaining olive oil gradually; all of it may not be needed. If dough is still too dry, add another tablespoon of warm water.

3.Remove dough from bowl and form into a 1/2-inch thick disk and wrap very tightly in plastic wrap. Chill for 30 minutes before proceeding.

4.To form noodles: Sprinkle work surface lightly with gluten free flour. Dust the disc of dough with this flour and roll with a rolling pin until it is evenly 1/16-inch thick; dough will plump when it is cooked. Use a knife to cut into 1/4-inch wide noodles and cook immediately.

5.To cook noodles: Bring a large pot of water to a boil, add 1/2 teaspoon salt, and drop in the noodles. Cook at a boil for 2 to 3 minutes, stirring with a wooden spoon so they do not stick together. When noodles are cooked to your taste, drain, and add your choice of sauce. Note: If you decide to make the homemade pesto pasta sauce, you need to save 1/2 cup of the pasta water.

soup.

tomato
zucchini
potato
garlic
mamafik chicken powder
cook as regular soup.

done!

#resepimamafik

Comments

Popular posts from this blog

Kenapa bijirin perlu direndam/kenapa beras perang perlu direndam ?

kenapa beras perlu direndam? INTRO : Jika dilihat dari segi luaran, beras perang sama saja dengan beras biasa, tetapi apa yang membezakannya adalah beras perang tidak dibuang selaput kulit yang meliputi beras itu.  Oleh sebab itu, kebanyakan kita lebih menyukai beras biasa kerana ia lembut dan cepat dimasak, berbanding beras perang yang mempu-nyai tekstur agak kasarIa dinamakan beras perang kerana beras terbabit belum ditapis dan diproses seperti beras putih yang sudah diproses dan dibuang kulitnya.  Bahagian yang dibuang itulah terkandung pelbagai nutrisi yang sememangnya diperlukan badan. Ini termasuk serat, protein, magnesium, manganese dan zink iaitu antara nutrisi yang terbuang semasa proses penapisan. Beras perang membuat anda berasa lebih cepat kenyang dan membantu untuk mengambil makanan dengan jumlah yang kecil. Ini dapat membantu proses berdiet kerana kandungan serat yang terkandung di dalamnya membuatkan proses penghadaman menjadi lebih mudah. Bagi penghi...

resepi makanan bayi 6 bulan

hai ibu ibu semua,mesti excited kan nak bagi anak makan? ini mamafik listkan roughly puri yang sesuai untuk bayi bayi yang berumur 6 bulan.tak banyak lagi yang boleh disuap ke bayi,cuma puri sayuran dan buah buahan saje.. ini mamafik bagi contoh puri puri sayur dan bua yga sangaaaaaat simple untuk dimasak di rumah,tak perlu pon beli net*um dalam kotak di supermarket tu .. puri sayur sayuran yang sesuai untuk bayi berumur 6 bulan. puri kacang hijau pri butternut squash  puri labu  puri keledek  ini pula contoh puri buah buahan yang sesuai untuk bayi berumur 6 bulan : puri epal merah puri avacado puri pisang puri peach puri pear cara-cara masak puri bayi : semua jenis sayuran perlu dibasuh,dikukus dan di kisar halus,begitu juga dengan buah,kecuali untuk buah pisang,ibu boleh bakar atau terus blend dan tapis puri pisang tu,and boleh terus suap baby.. nyummm nyumm nyummmm..sedapnya! *m...